math-image Mrs. Cathy's Mathematics Class


Powers and Roots

On this page we hope to clear up problems you might have with powers (exponents) and roots (square, cube, n-th). Square roots and exponents are used everywhere in math and can get quite complicated.

Square Roots

By definition, every real number has two square roots. For example, 64's two square roots are 8 and -8 because 82 = 64 and (-8)2 = 64. However, the principal square root of a real number is its nonnegative square root (8 would be the principal square root of 64). Examples:

1. Problem: SQRT(25) 
Solution: 5
That is the answer because 5 * 5 = 25. 
2. Problem: -SQRT(64)

Solution: -8

Note that the negative sign is out- side the square root "symbol."

One special situation with square roots occurs when the number inside the square root is squared. There is a special theorem that deals with this: SQRT(a2) = |a|.

Example:

3. Problem: SQRT((-16)2)

Solution:
By the theorem above, the answer is |-16|. The absolute
value of -16 is 16.



Game

The game is in the first site on the list. Remember the highest amount of money you won, in the game, for your quiz.

Cube Roots



The cube root of 8 is 2 because 2 * 2 * 2 = 8. The cube root of -64 is -4 because (-4)3 = -64.

As you can see from the above examples, negative numbers have real cube roots (unlike square roots). Example:

1. Problem: CBRT(27y3)

Solution: 3y


n-th roots

Although you usually see only square and cube roots, it is possible to see and use 4th, 5th, and 6th roots of numbers. It is also mathematically possible to use a one millionth root of a number. N-th roots, like square roots have a special rule when the index is the same as the power the radicand is raised to.

The radical is the symbol that represents a square root. -The radicand is the number underneath the radical symbol.

Since the n-th root (n is any real number) can be any number, a rule for each number would be not only cumbersome, but impossible since numbers go on forever! Because of that slight problem, the n-th Root Theorem was devised. It says that for any real numbers a and k, the k-th root of ak is |a| when k is even and a when k is odd. Examples:

1. Problem: Find the 4th root of 16.

Solution:
The problem asks us to find a number that raised to the 4th
power equals 16.

Write 16 as a product of prime factors.

2 * 2 * 2 * 2
.

To be able to remove something from under the radical, there have to be 4 instances of it (because we're taking a 4th root). There are four instances of 2.

That leaves nothing under the radical, so the answer is 2.

2. Problem: Find the 10th root of 5010.

Solution:
By the n-th Root Theorem, the 10th root of 5010 is |50|, or 50.


Multiplication and Simplification of Radicals

For any nonnegative real numbers, a and b, SQRT(a) * SQRT(b) = SQRT(ab). This theorem applies to any index. For example, the 4th root of a times the 4th root of b equals the 4th root of ab. Example:

1. Multiply: SQRT(x + 2) * SQRT(x - 2)

Solution: Use the theorem above to put both terms under the same radical.

SQRT((x + 2)(x - 2))


Multiply the binomials under the radical out.

SQRT(x2 - 4)

Reversing the theorem stated above gives us a way to factor radical expressions, thereby simplifying them. Example:

2. Problem: Simplify SQRT(20)

Solution: Factor the radicand as a product of prime factors.

SQRT(2 * 2 * 5)

There are two instances of 2, so by the definition of a square root, you can take 2 out from under the radicand. That gives the following for an answer:

2(SQRT(5))


Division and Simplification of Radicals

Taking the square root of fractions and dividing a radical by a radical are discussed in this section.

When you have a problem like SQRT(27/y2), don't be scared of the fraction. Just use the Roots of Fractions theorem, which says that nRT(a/b) = (nRT(a))/(nRT(b)). Examples:

1. Simplify: CBRT(27/125)

Solution: Use the Roots of Fractions theorem to rewrite the problem.

CBRT(27)
---------

CBRT(125)


Take the cube root of both the numerator and denominator to get the final answer.

(3/5)


2. Simplify: SQRT(25/y2)

Solution: Use the Roots of Fractions theorem to rewrite the problem.

SQRT(25)
--------

SQRT(y2)


Take the square root of both the numerator and denominator to get the final answer.

(5/y)

Reverse the Roots of Fractions theorem when you are asked to divide a radical by a radical of the same index when it can be simplified. Example:

3. Simplify: (SQRT(80))/(SQRT(5))

Solution: Use the converse of the Roots of Fractions theorem and
rewrite it as one radical.

SQRT(80/5)


80/5
simplifies to 16.

SQRT(16) = 4


Basic Operations with Radicals

You add and subtract radicals the same way you would with polynomials, by combining like terms. Example:

1. Problem: 6(SQRT(7)) + 4(SQRT(7))

Solution: Both terms are alike (like radicals have the same index and
same radicand), so you can add them.

10(SQRT(7))

You have to look out for terms that do not look alike, but could be if factored. Example:

2. Problem: 3(SQRT(8)) - 5(SQRT(2))

Solution: Factor 8.
3(SQRT(4 * 2)) - 5(SQRT(2))

Factor SQRT(4 * 2) into two radicals.

3(SQRT(4))(SQRT(2)) - 5(SQRT(2))


Take the square root of 4.

3 * 2(SQRT(2)) - 5(SQRT(2))

6
(SQRT(2)) - 5(SQRT(2))


Combine like terms.

SQRT(2)

To multiply radical expressions that have factors which contain more than one term, use the same procedure you would when multiplying polynomials. Example:

3. Problem: CBRTy * (CBRT(y2) + CBRT(2))

Solution: Use the distributive law of multiplication, which says that
a(b + c) = ab + ac to multiply the expression out.

CBRTy * CBRT(y2) + CBRTy * CBRT(2)


Multiply the radicals.

CBRT(y3) + CBRT(2y)


Take the cube root of y3.

y + CBRT(2y)


Rationalizing the Denominator

When dealing with radicals and fractions, you will, on many occasions, get an answer with a radical in the denominator. Usually, an answer is not considered simplified until there are no radicals in the denominator. The process of removing radicals from the denominator is called rationalizing the denominator. An important thing to remember when rationalizing denominators is that anything divided by itself is 1. For example, 67/67 is the same as 1. Example:

1. Problem: Rationalize the denominator.

4 + SQRT(2)
-----------
5 - SQRT(2)


Solution: Multiply by 1 (make sure the fraction you choose to use as
one will make the denominator a perfect square — the conjugate is usually a good number).

4 + SQRT(2) 5 + SQRT(2)
------------- * -----------

5 - SQRT(2) 5 + SQRT(2)


Multiply the problem as you would multiply any fractions. Also, the FOIL method of multiplying binomials will come in handy.

20 + 4(SQRT(2)) + 5(SQRT(2)) + (SQRT(2))2

-----------------------------------------

25 + 5(SQRT(2)) - 5(SQRT(2)) - (SQRT(2)).

Perform any indicated operations.

20 + 4(SQRT(2)) + 5(SQRT(2)) + 2
--------------------------------
25 + 5(SQRT(2)) - 5(SQRT(2)) - 2

Perform any indicated operations, and combine like terms, if you can.

22 + 9(SQRT(2))
---------------
23


Radicals and Exponents

By definition, a1/2 * a1/2 = a(1/2) + (1/2) = a1. Thus, a1/2 = SQRT(a). Similarly, a1/3 = CBRT(a), and so on.

Those examples show us that fractions can be used for exponents. However, this could become confusing when we see a number raised to the four-fifths power. Actually, it's not that bad. There is a definition that states, for any natural numbers, m and k, and any nonnegative number a, am/k equals the k-th root of am. Example:

1. Problem: Simplify (27)2/3

Solution: Rewrite using the definition stated above.

CBRT(272)
CBRT(729)

9

By reversing the definition used in the example problem, you can simplify problems that use abnormally large indexes and powers. Example:

2. Problem: Simplify the 6th root of x3

Solution: Rewrite by reversing the definition.

x3/6

Use arithmetic to simplify the exponent.

x1/2


By definition, x1/2 is the same as SQRT(x).

Also, exponents can be written as negative numbers. Since having negative exponents in an answer is not considered simplified, you need to know that a-(m/n) = 1/am/n. Example:

3. Problem: Simplify 4-(1/2)

Solution: Use the definition of negative exponents and rewrite the
expression with positive exponents for a simplified expression.

1
-----
4(1/2)
Since 41/2 is the same as SQRT(4) and the square root of 4 is 2, the answer is 1/2.


Solving Radical Equations

Radical equations are equations that contain variables under one or more radicals. The Principle of Powers theorem helps us get past such problems. It says, For any real number n, if an equation a = b is true then the equation an = bn is true. Example:

1. Problem: SQRT(x) - 3 = 4

Solution: Add 3 to each side.

SQRT(x) = 7

Using the Principle of Powers theorem, square both sides.

x = 72

x = 49
 


 
 

Last modified: Thursday, 5 January 2012, 04:25 PM